Thursday, January 12, 2012

10 perkara yang merosakkan 0tak...by dr farhan hadi..


1] tidak mengambil sarapan pagi..

otak mrupakan organ yg paling banyak mggunakan tenaga, iaitu 25% drpd kperluan tenaga badan. tidak mgambil sarapan pg mntebabkan paras gula dlm darah mnjadi rendah dan mgurangkan bekalan nutrisi pd otak. byk sel-sel otak akn mati dan keseluruhan otak akn mnjdai kurg aktif pd hari tersebut.

2] terlebih makan

tidak bermakna makan berlebihan mnyebabkan otak mnjadi semakin baik.. makan berlebihan myebabkan banyak darah dialirkan kpd perut n usus utk tujuan pencernaan,myebabkan kekurangan darah yg smpi kpd otak. ini mgakibatkan mgantuk,malas dan hilang daya f0kus..

3] merokok

asap rokok sgt berbahaya krna mgandungi plbagai racun dan boleh mmbunuh byk sel-sel otak..

4] mengambil gula berlebihan

gula yg berlebihan dlm badan boleh mgganggu pnyerapan protein dan nutrisi. ia juga boleh mgganggu perkembangan 0tak yg sihat..

5] menghidu udara tercemar

otak mrupakan pgguna 0ksigen terbesar dlm badan manusia. mghidu udara trcemar myebabkn kerosakan sel-sel otak. berkawan dgn perokok juga mndedahkan kita kpd asap rokok yg sgt berbahaya kpd otak..

6] tidur yg berlebihan

tidur adalah baik utk kesihatan otak kita. namun tidur yg brlebihan mnyebabkn otak kurg aktif dan mlemahkan daya berfikir seseorang...

7] tidur dgn menutup muka

tidur smbil mniarap dan mnekup bantal o mnutup dgn buku atau lengan boleh myebabkn byk gas karbon dioksida trperangkap dan disedut smula smasa bernafas. ini boleh myebabkn otak kekurangan oksigen.

8] kurang berimaginasi

berfikir mrupakan 1 cara yg baik utk mngasah otak kita. kurg brimaginasi mnyebabkn tahap kecerdasan otak menurun.

9] jarang berfikir

jarang berfikir mnyebabkn otak kita mnjadi lembap n tidak aktif. maka,selalu berfikir akan melatih otak kita bekerja dan meningkatkn keupayaan otak kita.

10] tidak membaca AL-QURAN

Al-Quran mrupakan kalimah-kalimah ALLAH s.w.t. membacanya akan mmberi byk mnfaat kpd manusia termasuklah mgaktifkan mgaktifkan otak kita drpd mgelakknnya drpd rosak.. tidak membaca AL-QURAN mnyebabkan otak kita dungu n dangkal...

3 comments:

sabry oppa said...

nice ~~i ade buat salah satu yg kat atas ni... nak berubah lah.. terima kasih sebab berkongsi...

karen said...

yup , setuju .. i'ts right !

yaya nazeerah said...

selalu je kte tak sarapan :)