Monday, December 6, 2010

Keutamaan zikir kepada ALLAH SWT..

Keutamaan zikir kepada ALLAH SWT..

by Siti Nurmaisarah Zamri on Tuesday, December 7, 2010 at 2:09am


Allah berfirman:

"Maka ingatlah kamu kepada-Ku,nescaya Aku ingat kepada kamu..."

(Q.S.Al-Baqarah:152)

Pernah Tsabit al-Bannani mengatakan,"Aku tahu bila Tuhanku mengingatiku." Tentu saja mereka terkejut lalu bertanya, "Bagaimana engkau tahu demikian?" Dia menjawab, "Iaitu ketika aku mengingati-Nya,Dia mengingatiku."


"Ingatlah kepada ALLAH dengan ingatan yang sebanyak-banyaknya."

(Q.S.Al-Ahzab:41)


"Apabila kamu telah selesai mengerjakan solat hendaklah kamu mengingati akan ALLAH waktu berdiri dan duduk dan berbaring..."

(Q.S.An-Nisa':103)


Kata Ibnu Abbas,"Yakni waktu malam dan siang,di darat dan di laut, dalam perjalanan mahupun di rumah,waktu kaya atau fakir,ketika sakit atau sihat,dan dalam keadaan sunyi mahupun ramai."Lalu ALLAH SWT mencela orang-orang munafik.:


"...dan mereka tiada mengingati ALLAH,melainkan hanya sedikit sekali."

(Q.S.An-Nisa':142)


"Ingatlah Tuhanmu dalam hatimu,serta merendahkan diri dan takut dan bukan dengan suara yang keras, waktu pagi dan petang hari dan janganlah engkau termasuk orang-orang yang lalai."

(Q.S.Al-A'raf:205)


"...dan sesungguhnya mengingati ALLAH itu amat besar faedahnya."

(Q.S.Al-Ankabut:45)


Ayat terakhir ini,kata Ibnu Abbas ra,mempunyai dua erti: Pertama,ingatan ALLAH SWT kepadamu itu lebih agung daripada ingatanmu kepada-NYA.Kedua,mengingati ALLAH SWT itu lebih agung daripada setiap ibadah lainnya.


Rasulullah SAW bersabda:

"Orang yang mengingati ALLAH di tengah orang-orang yang lalai,ibarat pohon hijau di tengah pepohonan kering."


Juga Rasulullah SAW bersabda:

"Orang yang berzikir kepada ALLAH di tengah orang-orang lalai seperti pahlawan di tengah para pengecut."


Lagi,sabda baginda,"ALLAH SWT berkata:

"Aku bersama hamba-Ku selama ia mengingati-Ku dan bergerak kedua bibirnya dengan-Ku."


Rasulullah SAW bersabda:

"Tidak ada amal manusia yang lebih menyelamatkannya dari seksa ALLAH SWT daripada mengingati ALLAH SWT."


Rasulullah SAW ditanya,"Amal apakah yang terutama?" Baginda menjawab,"Bila engkau mati sedang lidahmu basah oleh sebab zikir kepada ALLAH SWT."

Rasulullah SAW bersabda,"Waktu pagi dan petangmu lidahmu basah oleh zikir kepada ALLAH SWT,maka di pagi dan petangmu tidak ada kesalahan menimpamu."


Rasulullah SAW bersabda:

"ALLAH SWT berfirman: Ketika hamba-Ku mengingati-Ku dalam hatinya,maka Aku mengingatinya dalam diri-Ku. Jika dia mengingati-Ku dalam suasana kelompok,maka Aku mengingatinya dalam kelompok yang lebih baik dari kelompoknya. Jika dia dekat kepada-Ku sejengkal,maka Aku dekat kepada sedzira'. Jika ia dekat kepada-Ku sedzira'(satu lengan),maka Aku mendekat kepadanya sedepa. Jika dia berjalan kepada-Ku,maka Aku berlari kepadanya."


Rasulullah SAW bersabda:

"Tujuh golongan dunaungi ALLAH dalam naungan-Nya pada hari tiada naungan kecuali naungan-Nya. Di antaranya adalah lelaki yang berzikir kepada ALLAH SWT di tempat yang sunyi lalu kedua matanya berlinang kerana takut kepada ALLAH.."


Rasulullah bersabda:

"ALLAH SWT berkata:"Siapa sibuk mengingati-Ku dari meminta-Ku,maka Aku beri dia lebih baik dari apa yang Aku berikan kepada orang-orang yang meminta."


Rasulullah SAW bersabda:

"Yang paling utama apa yang kuucapkan dan para nabi sebelumku adalah "La Illaha illallah wahdahu la syarikalah."

(Tidak ada Tuhan selain ALLAH.Dia Esa.Tidak ada sekutu bagi-NYA)


Rasulullah bersabda:

"Setiap orang yang berwudhu' dan memperbaiki wudhu'nya kemudian mengangkat pandangannya ke langit dan berkata 'Asyhadu an la ilaha illallah wahdahu la syarikalah. Wa asyhadu anna Muhammadan 'abduhu wa rasuluh', pasti dibukakan untuknya pintu-pintu Syurga dan dia masuk dari pintu mana yang dia inginkan."

~ingatlah hanya dengan mengingati ALLAH,hati akan menjadi tenang..~

sebarkanlah kalimah ini..

No comments: